
Άνθρωποι & Οινοποιείο
Το 1920, η οικογένεια Μπαραφάκα καλλιεργεί τη γη της στη Νεμέα με την ποικιλία Αγιωργίτικο.
Τις δεκαετίες 1930-1950, ο Γιάννης Μπαραφάκας και άλλα μέλη της οικογένειας δημιουργούν έναν χώρο επεξεργασίας και εμπορίας σούμας, παραγωγής παρόμοιας με το τσίπουρο.
Κατά τις δεκαετίες του 1950-1970, η οικογένεια επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη συλλογή οινολάσπων, καταλήγοντας σε διάφορες οξοποιίες και αποκτώντας το προσωνύμιο “βαρελάδες.”
Το 1970-2000, ο υιός του Γιάννη Μπαραφάκα, Βαγγέλης, συνεχίζει την αμπελουργία και την παραγωγή χύμα κρασιού.
Το 2002, ιδρύεται το Οινοποιείο Μπαραφάκα από τον Χρήστο Μπαραφάκα, ο οποίος αναλαμβάνει την πρώτη οινοποίηση.
Το 2004, πραγματοποιείται η πρώτη εμφιάλωση, ενώ η σοδειά προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Μπαραφάκα.
Σήμερα, το Οινοποιείο Μπαραφάκα έχει αναπτυχθεί και παράγει 12 ετικέτες κρασιού και περίπου 300.000 φιάλες ετησίως, από διάφορες ποικιλίες αμπέλου.
Στο μέλλον, το οινοποιείο σχεδιάζει να μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις περιστοιχισμένες από αμπελώνες, με στόχο την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Αγιωργίτικο & Terroir
Terroir: Ένας όρος που προέρχεται από τη γαλλική λέξη “terre,” που σημαίνει γη, και αναφέρεται στη μοναδική επίδραση του εδάφους, του κλίματος και του περιβάλλοντος στη χαρακτηριστική γεύση ενός κρασιού. Στον χώρο των κρασιών, το terroir περιλαμβάνει όλες τις παράγοντες που καθιστούν ένα κρασί μοναδικό και αναδεικνύουν την ταυτότητά του.
Το 1971, η ποικιλία αμπέλου Αγιωργίτικο τιμήθηκε ως “Ονομασία Προελεύσεως Νεμέα Ανωτέρας Ποιότητας” (ΟΠΑΠ / ΠΟΠ Νεμέα). Η ΠΟΠ Νεμέα αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας 17 χωριά στην Κορινθία και την Αργολίδα, με συνολική έκταση περίπου 430.000 στρέμματα, εκ των οποίων 29.000 στρέμματα φυτεμένα με την ποικιλία Αγιωργίτικο.
Το terroir αυτής της περιοχής χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους, λοφίσκους και πλαγιές, με υψομετρική ποικιλία από 92μ έως 1.000μ. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Τα εδάφη είναι πλούσια σε οργανικές ουσίες και ασβέστιο, επιτρέποντας τη δημιουργία υγρασίας που τροφοδοτεί τα αμπέλια.
Το Αγιωργίτικο, η κυρίαρχη ποικιλία αμπέλου, είναι γηγενής και πολυδυναμική, προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες. Αποτελεί την καρδιά της ΠΟΠ Νεμέα, και μέσα από τις ράγες του δημιουργούνται διάφοροι τύποι κρασιών, ανάλογα με το στάδιο ωριμότητάς του. Καλωσορίστε στον μαγικό κόσμο της ποικιλίας Αγιωργίτικο και τον πολύτιμο πολιτισμό της ΠΟΠ Νεμέα.
