Εν αρχή
1920
Η ενασχόληση της οικογένειας Μπαραφάκα με τη γη και τα αμπέλια της περιοχής της Νεμέας ξεκινά από πολύ παλιά. Η βασική δραστηριότητα της οικογένειας είναι η αμπελοκαλλιέργεια, με κύρια ποικιλία το Αγιωργίτικο.
Βαρελάδες
1930-1940
Εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια, και κυρίως για βιοποριστικούς λόγους, η οικογένεια αναλαμβάνει τον καθαρισμό βαρελιών, συλλέγοντας τις οινολάσπες (το ίζημα που μένει μετά τη ζύμωση) από μεγάλα ξύλινα βαρέλια 2-3 τόνων από διάφορα πατητήρια και κελάρια της περιοχής. Από αυτή την εργασία αποκτούν το προσωνύμιο «βαρελάδες».
Η πρώτη απόσταξη
1940-1970
Η οικογένεια δημιουργεί ένα μικρό παραδοσιακό αποστακτήριο, καθώς ήδη με τη συλλογή των οινολασπών αναλαμβάνει και τη συλλογή των στέμφυλων (τσίπουρα). Τα στέμφυλα εναποθέτονται σε μεγάλους λινούς (μεγάλοι σε χωρητικότητα λάκκοι καλυμμένοι με είδος υφάσματος), στους οποίους ολοκληρώνεται η αλκοολική ζύμωση. Μετά από διάστημα περίπου 30 ημερών και με τη διαδικασία της απόσταξης, παράγεται η σούμα, ένα άχρωμο και υψηλά αλκοολικά ποτό (50ο vol, παρόμοιο με το τσίπουρο). το οποίο το μεταφέρουν σε τουλούμια (δέρμα γίδας).
Το Αγιωργίτικο
1970-1999
Η οικογένεια επικεντρώνεται στην αύξηση της ιδιόκτητης γης και την καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, καθώς την ίδια περίοδο δημιουργεί ένα μικρό πατητήρι και ασχολείται με την παραγωγή κρασιού.
Χρήστος Μπαραφάκας
2000
Το νεότερο μέλος της οικογένειας, ο Χρήστος Μπαραφάκας, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Γεωπονία, επιστρέφει και αναλαμβάνει την συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης.
Οινοποιείο Μπαραφάκα
2002
Ιδρύεται το Οινοποιείο Μπαραφάκα από τον Χρήστο Μπαραφάκα, οινοποιό 3ης γενιάς, ο οποίος μετατρέπει το παραδοσιακό πατητήρι σε ένα πιο σύγχρονο οινοποιείο. Το 2004 πραγματοποιείται η πρώτη εμφιάλωση του Αγιωργίτικου οίνου, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Η σοδειά προέρχεται από τα 100 στρέμματα του οικογενειακού αμπελώνα.
Ανάπτυξη
2007-2013
Το Οινοποιείο συνεργάζεται με ένα δίκτυο διανομών. Η κίνηση αυτή αρχίζει να επιφέρει μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση της ετήσιας παραγωγής φιαλών. Πρώτο μέλημα είναι η ετήσια στρεμματική αύξηση με την αγορά νέων ιδιόκτητων αμπελώνων.
Διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο
2014-2023
Το Οινοποιείο συνάπτει μία καινούργια συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομών, αυτό της εταιρείας Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, με αποκλειστική διάθεση σε Ελλάδα και Κύπρο. Η οικογένεια Μπαραφάκα επενδύει κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις και αύξηση των ιδιόκτητων αμπελώνων, συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργούνται, πλην του Αγιωργίτικου, άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Chardonnay, Gewurztraminer και Cabernet Sauvignon.
20+ χρόνια λειτουργίας
Σήμερα
Μέσα σε αυτά τα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας, το οινοποιείο έχει καταφέρει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, αποκτώντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους οινικούς φίλους. Παράγονται συνολικά 12 ετικέτες κρασιού και περί τις 300.000 φιάλες ετησίως, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο διανέμεται στο εξωτερικό σε Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ιαπωνία και Κίνα.
Και συνεχίζουμε
Μελλοντικά σχέδια
Στο άμεσο μέλλον το Οινοποιείο Μπαραφάκα θα περάσει στην επόμενη φάση της εξελικτικής του πορείας, καθώς θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις περιστοιχισμένες από αμπελώνες, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Στόχος, πέραν της παραγωγής ποιοτικών κρασιών, είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού από ένα διαφορετικό πρίσμα.
Αγιωργίτικο & Τerroir
Διαβάστε περισσότερα για το Αγιωργίτικο και του Terroir της Νεμέας!
Ανακαλύψτε Περισσότερα