Terroir
Προέρχεται από την γαλλική λέξη terre, που σημαίνει γη. Στον κόσμο των κρασιών το terroir συμπεριλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα κρασί μοναδικό, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και τον τόπο προέλευσής του.

ΟΠΑΠ / ΠΟΠ Νεμέα
Το 1971 η ποικιλία αμπέλου Αγιωργίτικο θεσμοθετείται ως «Ονομασία Προελεύσεως Νεμέα Ανωτέρας Ποιότητας» (ΟΠΑΠ/ ΠΟΠ Νεμέα)
Ανάγλυφο Εδάφους
Η αμπελουργική ζώνη περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, οι οποίοι καταλήγουν σε λοφίσκους και ομαλές κατάφυτες πλαγιές, δημιουργώντας τις αντίστοιχες κοιλάδες.
Υψόμετρο
Οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 92μ. και φτάνουν έως και τα 1.000μ. υψόμετρο. Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης βρίσκεται υψομετρικά μεταξύ των 250-500μ. και σε μία κλίση άνω του 25%.
Οινοπεδίο
Ανεπίσημα, το οινοπέδιο που βρίσκεται εντός του Δήμου Νεμέας χωρίζεται σε 3 υποζώνες βάσει υψομέτρου:
1. Πεδινή: έως 350μ. και περιλαμβάνει κυρίως τις κοιλάδες / κάμπους της ευρύτερης περιοχής.
2. Ημιορεινή: από 350μ έως 600μ. στις πλαγιές των λόφων που περιβάλλουν τον κάμπο θεωρείται η καλύτερη λόγω των κλίσεων που προσφέρουν έκθεση στον ήλιο και στράγγιση των εδαφών. Είναι, η πιο πρώιμη από τις 3 υποζώνες.
3. Ορεινή: άνω των 600μ. κυρίως στα δυτικά υψίπεδα της Νεμέας και στους πρόποδες της Κυλλήνης (Ζήρεια) είναι η ψυχρότερη και πιο όψιμη με τρύγο περί τα μέσα Οκτωβρίου. Προσφέρεται για φρέσκα ερυθρά αλλά και ροζέ κρασιά.
Κλίμα
Το κλίμα χαρακτηρίζεται μεσογειακό με μέση θερμοκρασία 16-18oC και 450mm βροχής το χρόνο.
Οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι με υψηλό ποσοστό υγρασίας με λίγες αλλά πυκνές χιονοπτώσεις και με αρκετές βροχές, ενώ τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά με σποραδικούς καύσωνες και ελάχιστες βροχές.
Το μικροκλίμα αλλάζει από λεκανοπέδιο σε λεκανοπέδιο ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις.
Το έδαφος
Τα εδάφη έχουν μία μέση περιεκτικότητα σε οργανικές ουσίες (άνθρακα), μέτρια αλκαλικό pH (καλή συγκέντρωση και απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων) και μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο (ασβεστόλιθος).
Κύρια συστατικά του εδάφους η πέτρα, άργιλος, χαλίκι και άμμος (τα τρία τελευταία συνθέτουν τις αλλούβιες αποθέσεις στις παραποτάμιες πεδιάδες).
Το Αγιωργίτικο
Η παραπάνω σύνθεση του εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία υγρασίας, η οποία τροφοδοτεί τα πρεμνά (κλήματα).
Το Αγιωργίτικο χαρακτηρίζεται ως μία «πολυδυναμική» ποικιλία, καθώς στις ράγες του σταφυλιού διαμορφώνεται η κατάλληλη χημική σύσταση για την παραγωγή διαφορετικών τύπων κρασιού, ανάλογα με το στάδιο ωριμότητάς του.
Το Αγιωργίτικο είναι μία γηγενής ποικιλία αιώνων, άκρως προσαρμοσμένη στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Άνθρωποι & Οινοποιείο
Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία και την εξέλιξη μας μέσα στις δεκαετίες.
Ανακαλύψτε Περισσότερα