Η Νεμέα, ο Οίνος, η Ιστορία, τα Αξιοθέατα και οι γύρω περιοχές δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας
Το 1971 το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley των ΗΠΑ αναλαμβάνει τις ανασκαφές στο χώρο του Ιερού του Διός, στον οποίο παραμένουν όρθιες στους αιώνες 3 κολώνες.
Υπεύθυνος ανασκαφών ορίζεται ο αείμνηστος καθηγητής Stephen G. Miller. Το κόστος των ανασκαφών καθώς και της ανέγερσης του μουσείου αποτελούν δωρεά του Ρούντολφ Α. Πήτερσον, άλλων Αμερικάνων και Ελλήνων ιδιωτών.
Το Μουσείο δωρίζεται στο ελληνικό κράτος το 1984. Στεγάζει ευρήματα που χρονολογούνται από τους πρωτοελλαδικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, τα οποία προέρχονται από την αρχαία Νεμέα, τις Κλεωνές, τη Φλιούντα και το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών, από όπου και ξεχωρίζουν τα χρυσά κοσμήματα του 15ου αι. π.Χ.
Λίγα μέτρα πιο μακριά από το Μουσείο, βρίσκεται και το αρχαίο στάδιο, το οποίο παραδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 1994.
Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων
Το 573 π.Χ. τα Νέμεα αναδείχθηκαν σε πανελλήνιους αγώνες (όπως τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ίσθμια).
Το 415 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου το Ιερό του Νεμείου Διός καταστρέφεται και ανοικοδομείται το 330 π.Χ., μάλλον υπό την μακεδονική αυτοκρατορία. Το 271 π.Χ. οι Αγώνες μεταφέρθηκαν στο Άργος και καταργήθηκαν οριστικά το 435 μ.Χ. (επί Θεοδοσίου Β’).
Το 1996 έγινε η αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής.
Τον Ιούνιο κάθε ολυμπιακού έτους πραγματοποιούνται τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την τελετή έναρξης και την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας, τους δρομικούς αγώνες και τέλος την τελετή λήξης.
Ως τώρα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι από 122 χώρες, ηλικίας από 5 ως 97 ετών. Η Όγδοη Νεμεάδα θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου του 2024.
Κάστρο Πολυφέγγους / Φρούριο Αγίου Γεωργίου Πολυφέγγους & το «Μοναστήρι της Παναγίας των Βράχων»
Φράγκικο κάστρο σε εντυπωσιακό βραχώδες ύψωμα λίγο πιο έξω από τη Νεμέα.
Ήταν από τα κάστρα που ήλεγχαν την Κοντοπόρεια Οδό, δηλαδή τη δίοδο από την Κορινθία προς την Αργολίδα, και κτίστηκε τον 13ο αι. Πριν χτιστεί το φρούριο, στην πλαγιά του υψώματος είχε δημιουργηθεί μοναστικό κέντρο και σε βράχο είχε σμιλευτεί εξωκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία (11ος – 12ος αι.).
Οι μοναχοί φαίνεται να εγκατέλειψαν το κέντρο πριν την φράγκικη κατάκτηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περισσότερες σωζόμενες πληροφορίες για τη μονή, καθώς τα αρχεία κάηκαν από Τουρκαλβανούς το 1770 στα Ορλωφικά.
Η Παναγία του Βράχου γνώρισε μεγάλες δόξες από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του Καποδίστρια, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα.
Άγιος Γεώργιος
Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου υπήρξε παλιό μετόχι (αγρόκτημα που ανήκει σε μοναστήρι) της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού.
Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστος. Το μήκος του είναι 10,50 μ., το πλάτος του 5,50 μ. και το ύψος του 8,50 μ. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και ένα φροντισμένο άλσος.
Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται πολεμίστρες δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών.
Δεμένο με την ιστορία του τόπου, αποτελεί και το σύμβολο της παλιάς ονομασίας της έδρας του δήμου. Δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα πότε κτίστηκε, υπολογίζεται περί τον 14ο αιώνα.
Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών
Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο των Αηδονιών είναι δωρεάν προσβάσιμο και περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους οργανωμένους σε ομάδες-συστάδες, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, το στόμιο και τον ταφικό θάλαμο (1650-1400 π.Χ.).
Μέχρι την έναρξη της αρχαιολογικής σκαπάνης οι τάφοι είχαν ήδη συληθεί και τα ευρήματα είχαν διακινηθεί από τους τυμβωρύχους και μέσω διεθνών κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Ο «Θησαυρός των Αηδονιών» εντοπίστηκε το 1993 σε κατάλογο δημοπρασίας στην αίθουσα τέχνης Michael Ward στη Νέα Υόρκη, από τον φιλέλληνα Μάλκομ Γουίνερ. Ο ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα φιλέλληνας ενημέρωσε άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Ελλάδα προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η δημοπρασία ματαιώθηκε και ο «Θησαυρός των Αηδονιών» επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996.
Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Καταρράκτες Αηδονίων
Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Καταρράκτες Αηδονίων.
Η πρόσβαση απαιτεί πεζοπορία 15 περίπου λεπτών με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο με κόκκινα βέλη και σε κάποια σημεία η ανάβαση είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Το φυσικό περιβάλλον θα σας ανταμείψει!
Λίμνη Στυμφαλίας & Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ από την Νεμέα, θα συναντήσετε την λίμνη Στυμφαλία.
Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Η λίμνη συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών NATURA 2000. Σε έναν από τους λόφους που περικλείουν την λίμνη βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε.
